Images 9 okt 2016 Marjolein

Baasje houdt zijn hart vast als hij een wolf op zijn hond ziet aflopen, maar het loopt niet helemaal als verwacht

In het pittoreske plaatsje Juneau in Alaska zwierf tijdens de winter van 2003 een zwarte wolf rond. De wolf was niet op een prooi uit, zoals men verwacht, maar wilde juist vrienden maken.

Dierenfotograaf Nick Jans zat in zijn tuin toen hij de wolf op zijn labrador zag aflopen. Hij hield zijn hart vast, maar verbaasde zich. De hond en de wolf groette elkaar alsof het dikke maatjes waren. Hij rende naar binnen en pakte zijn fototoestel, want dit moment moest worden vastgelegd.

prankster-wolf

De wolf ging vlak daarna weer de bossen in, maar ze waren nog niet van hem af. Hij kwam sindsdien vaker even snuffelen en hij rende Nick achterna wanneer hij ging skiën. De wolf was altijd vriendelijk en vertoonde geen enkele vorm van agressie.

Jaren verstreken en Nick had besloten om een groot deel van zijn tijd te besteden aan het maken van een documentaire over het bijzondere gedrag van de wolf in Juneau. Ze noemde de wolf Romeo. Niet iedereen van het dorp vertrouwde Romeo – op hun hoede voor een wolf in schapenkleren – maar vrij gauw beseften zij dat deze wolf een bijzondere was. Veel dorpsbewoners namen hun hond mee naar Mendenhall Glaceer Park, waar ze hun eigen honden met Romeo lieten spelen.

prankster-wolf-10

“Romeo vond het ook leuk om met speelgoed te spelen, zoals het ophalen van een groot stuk piepschuim als dit wordt weggegooid. Hij denkt en gedraagt zich op dezelfde manier als honden,” vertelt Nick.

“Het was vooral de combinatie van Romeo, met een mens en een hond. We waren drie verschillende soorten, en het bleek dat we elkaar konden ontmoeten op een vriendelijke en harmonieuze manier. Dat was het bijzondere,” vertelde Nick.

prankster-wolf-3

Zes volle jaren heeft Romeo in het bos naast het dorpje geleefd. Hij was in zekere zin ambassadeur van de wilde natuur en vormde een krachtig symbool voor de hele gemeenschap.

” Hij was een wilde wolf, geen huisdier, zoals sommigen denken. Anders zou hij voor eten zijn gekomen. Hij was zijn eigen baas, en kwam en ging wanneer hij wilde. Soms was hij een aantal weken weg, dus hij was duidelijk in staat om te jagen en zijn hun eigen voedsel te vinden,” vertelt Nick.

prankster-wolf-7

Na die zes jaar liet Romeo zich niet meer zien. Ze vonden hem in 2010, vlak nadat hij was gestorven. Het hele dorp was in verdriet en zal Romeo nooit vergeten.

“De gemiddelde levensverwachting voor een wolf in het wild is drie jaar. Romeo was al volwassen toen hij voor het eerst kwam, en hij was zes jaar bij ons. Dus hij was al acht jaar oud toen hij stierf,” zei Nick.

prankster-wolf-8

De inwoners maakten een gedenkplaat ter ere van Romeo. Deze staat nu bij het meer waar hij regelmatig kwam en ze houden er ieder jaar een herdenkingsbijeenkomst.

Het bijzondere verhaal van Romeo herinnert ons mensen eraan dat “kleren niet de man maken”. Romeo heeft een enorme impact op de lokale gemeenschap gehad. Hij liet zien dat het mogelijk is om in harmonie met elkaar te leven, zelfs als we anders zijn!

prankster-wolf-2
Reageer op artikel:
Baasje houdt zijn hart vast als hij een wolf op zijn hond ziet aflopen, maar het loopt niet helemaal als verwacht
Sluiten