Pranks 6 mrt 2017 Redacteur

Bewaar altijd de melktandjes van je kinderen – het kan de toekomst van hun leven redden!

Iedereen heeft er ervaring mee: het doorkomen van melk tandjes en het uiteindelijk weer verliezen van je melktanden. Voor kinderen is dit een spannende en bijzondere gebeurtenis, want ze mogen de tandjes onder hun kussen leggen. Zodat de tanden fee ze mee neemt en als verrassing een een euro achter laat.

Dit is een leuke traditie om voort te zetten maar zorg dat je de tandjes van je kinderen bewaard. Want volgens recent onderzoek kunnen de tandjes hun leven in een later stadium van hun leven redden. Melktanden bevatten namelijk stamcellen en die kunnen dus het leven van je kinderen redden.

Sommige ouders en grootouders doen dit uit nostalgische redenen. Mijn ouders hadden een speciaal doosjes waarin al mijn tandjes bewaard werden en gelukkig maar. Want deze melktandjes bevatten een pulp in de kern die stamcellen bevatten.

Stamcellen zijn lichaamscellen die zich oneindig kunnen delen. Deze zorgen voor aanmaak van gespecialiseerde cellen zoals hartspiercellen, rode bloedlichaampjes en huidcellen.

Melktanden bevatten cellen die zich kunnen ontwikkelen naar neuronen, botten en kraakbeen. Bij mensen met hartproblemen kan het gezond hartweefsel aanmaken. Kort samengevat kunnen stamcellen een oneindige hoeveelheid aan ziektes helpen bestrijden.

Om nog een voorbeeld te noemen worden stamcellen gebruikt om leukemie te behandelen. Vroeger waren er alleen maar intens pijnlijke technieken om beenmerg transplantaties te doen, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van stamcellen.

Er zijn in Nederland steeds meer plekken waar je melktanden kunt laten opslaan. Het enige wat je hoeft te doen is het in een vriezer zakje te bewaren binnen 48 uur nadat ze zijn uitgevallen. wacht niet langer want dan gaan de cellen in het gunstige pulp dood.

Hierna zijn de melktandjes onbruikbaar. Wees dus attent en doe de eerst volgende keer dat jouw kind een tand verliest, het tandje direct in de vriezer. Het lijkt misschien een beetje raar om een zakje met tandjes te bewaren in de vriezer, maar als je daarmee het leven van je kind kan redden dan is het maar een kleine moeite!

Ik wist niet dat melk tandjes levens konden redden, jij wel? Laat een reactie achter en deel deze informatie met zoveel mogelijk mensen op Facebook zodat wij iedereen op de hoogte kunnen brengen van deze levensreddende mogelijkheid.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Bewaar altijd de melktandjes van je kinderen – het kan de toekomst van hun leven redden!
Sluiten