Pranks 7 jan 2018 Redacteur

Bier drinken helpt je bij het spreken van een buitenlandse taal

Een vreemde taal leren is niet eenvoudig. Zelfs als woorden uit de hoofdtekst worden onthouden en grammaticale structuren worden begrepen, kan het moeilijk zijn om echt te spreken, vooral voor degenen onder ons die er verlegen om zijn.

Nu suggereert een recente studie dat het hebben van een enkele alcoholische drank – ongeveer één 5% ABV pint vers, koud bier – een enorm verschil kan maken in hoe goed we een andere taal spreken.

Onderzoekers van drie universiteiten in Europa en het Verenigd Koninkrijk testten de effecten van alcohol op 50 moedertaalsprekers in het Duits die recentelijk wat Nederlands hadden geleerd. Ze vroegen de sprekers om met een vreemde in het Nederlands te praten en trakteerden hen op een drankje. Sommige deelnemers kregen alcohol gelijk aan bijna één pint van 5% bier, die ze aanpasten aan het lichaamsgewicht van elk individu. Anderen dronken een drank zonder alcohol. Twee Nederlandstalige sprekers scoorden de spreekvaardigheid van alle deelnemers, bier of niet.

Hier is wat ze vonden: degenen die een beetje dronken in hen scoorden “aanzienlijk beter” onder de Nederlandse moedertaalsprekers, met name voor hun uitspraak. Maar toen deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om hun eigen vaardigheden te beoordelen, had alcohol blijkbaar geen effect op hoe ze zichzelf zagen.

Het is een goede, wetenschappelijke rechtvaardiging voor het gieten van een pint, voordat je een gesprek met een vreemde oploopt tijdens een reis naar het buitenland. Maar wetenschappers weten niet precies waarom alcohol dit effect lijkt te hebben. Het kan gewoon een geval zijn van gekalmeerde zenuwen, of er kunnen andere processen spelen.

Hoe dan ook, onderzoekers benadrukken dat het geen reden is om dronken te worden. “Het is belangrijk om erop te wijzen dat de deelnemers aan deze studie een lage dosis alcohol consumeerden,” zei Fritz Renner, een van de onderzoekers achter de studie, in een release. “Hogere niveaus van alcoholgebruik hebben misschien geen gunstige effecten op de uitspraak van een vreemde taal.”

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Bier drinken helpt je bij het spreken van een buitenlandse taal
Sluiten