Images 22 mei 2016 Mark

Dit is wat wiet roken met je lichaam doet

wiet1

Cannabis, ganja, het magisch kruid, hoe je het ook wilt noemen, is nog steeds de populairste illegale drug in het land. En terecht!

Of niet. Drugs kan grote schade aanrichten in de hersenen, het hart en andere inwendige organen. Heb je je ooit afgevraagd wat deze klasse B drug in het bijzonder aanricht? Wist je dat wiet langer dan de meeste andere drugs in je lichaam achterblijft en zelfs tot 90 dagen na inname nog kan worden gedetecteerd in je urine, bloed en haar?

1. Hersenen
wiet2
Het roken van wiet verandert de manier waarop je hersenen informatie verwerken. Wiet bevat namelijk zo’n 60 soorten cannbinoïden – chemische verbindingen die werken op receptoren in je brein. Deze zorgen er ook voor dat neuronen afgaan op een manier waarop je vragen gaat stellen als: “Als je doof geboren wordt, in welke taal zou je denken?”

2. Hart
wiet3
Slechts enkele minuten na het klaren van die joint, stijgt je hartslag al met 20 tot 50 slagen per minuut.

Dit kan zo doorgaan voor 20 minuten tot drie uur, ofwel de lengte van een sitcom, tot een goede speelfilm.

3. Ogen
wiet4
Wiet zorgt voor het uitzetten van je bloedvaten, waardoor onder andere je ogen rood worden en je pupillen verwijden. Het beïnvloedt ook de delen van je hersenen die verwerken wat je ziet, wat resulteert in hilarische hallucinaties.

4. Maag
wiet5
Mensen die wiet roken krijgen wat heet de “munchies”, waardoor ze in staat zijn een heel Albert Heijn gangpad aan chips weg te werken. Een studie op de werking van wiet op muizen heeft aangetoond dat het een schakelaar in de hersenen ‘omklapt’ die verantwoordelijk is voor het reguleren van de eetlust.

5. Lange termijn effecten
wiet6
Grootverbruikers die minstens drie keer per dag blazen hebben een kleinere grijze massa in hun orbitofrontale cortex – het deel van de hersenen verbonden met verslaving. Deze liefhebbers zijn bijzonder gevoelig voor het groeien van dreadlocks en het geloven van conspiracy theories – zoals dat George Bush achter 9/11 zit.

Echter gaat enthousiast gebruik ook hand-in-hand met grotere connectiviteit in de hersenen.

Dus, wat wordt het… legaliseren, of demoniseren?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.
 

Reageer op artikel:
Dit is wat wiet roken met je lichaam doet
Sluiten