Een kind moet kiezen tussen een blanke of een donkere pop

Mark 14 mei 2014 Pranks

Een kind in een kamer met twee poppen. Eén met een donkere huid. Eén met een lichtere huid. Een interviewer stelt de vragen. Welke pop is er stout? Welke pop vinden ze mooier? Een interessant experiment bedoeld om de bevolking van Mexico bewust te maken van racistische vooroordelen.

Een vertaling van de laatste paar slides:

Slide 1.
Deze video maakt deel uit van de campagne ‘Racisme in Mexico’. Het is een experiment met kinderen, geïnspireerd op een experiment uit de jaren ’30 in de Verenigde Staten uitgevoerd door Kenneth en Mamie Clark. Hier laten we de resultaten zien die de algemene reactie vertegenwoordigt van de meerderheid van de geïnterviewde kinderen. De video is geproduceerd in een vertrouwde omgeving en de kinderen antwoordden in volledige vrijheid.

Slide 2.
Aangezien dit vraagstuk erg complex is, hebben de kinderen en hun families vooraf een workshop gevolgd. Het doel achter deze workshop was het mogelijk maken van reflectie. De kinderen en hun families gaven hun toestemming voor het publiceren van deze video met als doel het onder de aandacht brengen van racisme. De deelnemende kinderen verdienen onbetwistbaar respect aangezien zij geen geïsoleerde gevallen zijn maar slechts een algemene tendens in onze maatschappij vertegenwoordigen. Een maatschappij waar racisme wordt doorgegeven en cultureel wordt gereproduceerd.

Slide 3.
Interessant om tot slot te vermelden is dat we geen poppen met donkere kenmerken konden kopen in speelgoedwinkels in Mexico Stad. Sterker; de donkere poppen die er waren werden lichter geverfd en de blauwe ogen werden vervangen door bruine.

Slide 4.
Voor een racismevrije samenleving.

Reageer op artikel:
Een kind moet kiezen tussen een blanke of een donkere pop
Sluiten