Nieuws 3 sep 2018 HFMN

Waarom eten altijd beter smaakt als je bezopen bent

Met een bakkie achter kiezen smaakt eten altijd alsof het een geschenk uit de hemel is. Maar waarom is dat eigenlijk het geval?

Bezopen eten is beter

Normaal gesproken gaan we lekker op een flinke slice pizza, een vette hamburger of een kapsalon. Maar wanneer we gezopen hebben lijkt het net of het eten rechtstreeks uit de keuken van de hemel komt. Onze trek is niet alleen groter na een flinke avond zuipen, maar het eten smaakt ook tien keer beter. En daar is eigenlijk een hartstikke goede reden voor.

Uit onderzoek is gebleken dat we niet specifiek meer honger krijgen als we alcohol drinken. Wat er wel gebeurt is dat bepaalde neuronen, die actiever worden door alcohol, ervoor zorgen dat peptiden losgelaten worden. En die peptiden, genaamd AgRP, zorgen voor een onderdrukking van leptine. En dat is dan weer het hormoon wat ons laat weten wanneer we vol zitten. Door die onderdrukking is je honger dus veel groter dan dat hij in feiten eigenlijk is.

via GIPHY

Waarom het beter smaakt

Maar waarom smaakt het eten dan een stuk beter? Er zijn genoeg momenten dat we niet gedronken hebben, maar alsnog behoeften hebben aan eten. Maar dan is die pizza lang niet zo lekker als wanneer we dronken zijn. En dat is eigenlijk heel simpel te verklaren. Doordat leptine wordt onderdrukt door onze hersenen, denken we bepaald eten echt heel hard nodig te hebben. Terwijl je nuchter ben kan je die pizza, vanwege de honger, dus heel graag willen. Maar wanneer je gezopen hebt, wil je die pizza nog 10x meer.

Dus we worden eigenlijk gewoon keihard in de maling genomen door ons lichaam. Lekker pik! We worden hier overigens net zo wijs van, als dat we van dit wetenschappelijke nieuwtje werden!

Reageer op artikel:
Waarom eten altijd beter smaakt als je bezopen bent
Sluiten