Gordon bouwt pretpark voor autistische dochter en opent het voor alle gehandicapte kinderen… En het ziet er geweldig uit!

Redacteur 5 aug 2017 Pranks

park2

De Amerikaan Gordon Hartman vond dat hij z’n autistische dochter niet kon meenemen naar veel “normale” pretparken, dus bouwde hij zijn eigen en opende het aan andere gehandicapte kinderen om van te genieten.

Gordon had over geld niet te klagen, maar één grote wens kon hij maar niet in vervulling laten gaan: zijn dochter Morgan meenemen naar een pretpark. Vanwege haar handicap was het immers lastig om in parken als Disneyland in de meeste attracties te komen.

park3

Daarom besloot Hartman het roer om te gooien. In 2005 verkocht de zakenman zijn bouwbedrijf en startte hij de non-profit The Gordon Hartman Family Foundation. Daarmee begon hij in 2007 aan de bouw van een pretpark, waar zijn dochter wel gewoon in de attracties kon plaatsnemen. De totale kosten van Morgan’s Wonderland: 56 miljoen euro.

park4

“We wilden een pretpark bouwen waar iedereen aan alles mee kan doen. Dat zowel mensen met en zonder speciale behoeften er vrijuit plezier kunnen maken”, legt de Texaan uit aan BBC News. “Het is ‘s werelds eerste uiterst toegankelijke pretpark.”

In overleg met doktoren, therapeuten, ouders en kinderen uit de doelgroep werden de ontwerpen en bouwplannen gemaakt. Het park – ter grootte van zo’n 10 hectare – staat inmiddels op de plek van een ongebruikte steengroeve.

park5

Uiteindelijk ging het park open. “In het begin durfde Morgan nog niet om bijvoorbeeld in de carrousel te gaan. Ze begreep niet waarom deze rondjes draaide en de dieren op en neer gingen. Het heeft heel lang geduurd, maar nu gaat ze heel graag op die attractie.”

In het pretpark heeft een op de drie medewerkers zelf een handicap. Mensen met een beperking mogen gratis naar binnen. Hierdoor loopt het park jaarlijks ongeveer 900.000 euro mis. “Maar dat vangen we op met behulp van donateurs, partners en fundraisers.”

park6

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.
 

Reageer op artikel:
Gordon bouwt pretpark voor autistische dochter en opent het voor alle gehandicapte kinderen… En het ziet er geweldig uit!
Sluiten