Het is slecht voor de ontwikkeling van jonge kinderen om veel tv te kijken

Redacteur 28 jan 2018 Pranks

Onlangs verscheen er een spraakmakend rapport van Amerikaanse kinderartsen over kinderen en beeldschermgebruik. Wat moeten we daarmee?

De Amerikaanse Vereniging van kinderartsen (AAP) kwam onlangs met een nieuw rapport waarin ze ouders op het hart drukken om kinderen onder de 2 jaar niet bloot te stellen aan beeldscherm-media, zoals televisie, spelcomputers en internet.

In het rapport wordt verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat de educatieve waarde van media die vaak geclaimd wordt, niet aangetoond kan worden. Sterker nog: er zijn onderzoeken waaruit zou blijken dat veel mediagebruik een slechte invloed heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen.

De waarschuwing van de Amerikaanse kinderartsen klinkt sterker dan toen ze in 1999 ook al opriepen tot voorzichtigheid met televisie.

Moeten Nederlandse ouders zich hier iets van aantrekken?

In Nederland krijgen ouders geen officiële richtlijnen voor mediagebruik. Instanties als de Gezondheidsraad, de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s), het RIVM, de Vereniging van Kinderartsen, maar ook de Nederlandse overheid laten zich niet uit over wat voor kinderen een verantwoorde hoeveelheid tijd is om tv te kijken, te internetten of te gamen. Voor ouders en professionals is het dus een kwestie van zelf uitproberen en je gezonde verstand gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Het is slecht voor de ontwikkeling van jonge kinderen om veel tv te kijken
Sluiten