Nieuws 30 aug 2018 HFMN

Jongetje van twee rookt twee pakjes peuken per dag

We komen allemaal op een leeftijd dat we dingen willen proberen. Maar een tweejarige die een sigaret rookt, da’s niet heel best. Laat staan een pakje of twee per dag!

Tweejarige rookt twee pakjes per dag

Terwijl we hier in Nederland druk bezig zijn met het verwezenlijken van een rookvrije generatie, slaat het in India compleet de andere kant op. De tweejarige Rapi Ananda Pamungkas heeft al een flinke verslaving te pakken. Hij rookt namelijk twee pakjes sigaretten per dag. TWEE!!!

Een tijdje geleden verscheen een video online waarin het jongetje rokend te zien is. De ouders stonden erbij en keken ernaar. Het ventje rookt maar liefst 40 sigaretten per dag. Een verslaving die begon bij het oprapen, en roken, van de opgerookte peuken van zijn ouders. Volgens zijn moeder rookt hij de hele dag door en doet hij dat nog het liefst bij zijn kopje koffie. Krijgt hij geen sigaret, dan gaat hij helemaal gek!

‘Als Rapi geen sigaretten krijgt, slaapt hij niet. Hij gaat helemaal uit zijn bol en begint volle bak te huilen. Het is een dure hobby, want wij moeten ze uiteraard voor hem kopen. Hij doet het de hele dag door en rookt zo’n 40 peuken per dag.’

Je zou toch bijna medelijden met de ouders krijgen…NOT!

Grote kans op hersenschade

De video verscheen, zoals eerder vermeld, al eerder deze maand. Maar doctoren en specialisten hebben nu eens goed gekeken wat dit voor het kind kan aanrichten. Bij volwassenen geven sigaretten voornamelijk schade aan de longen, maar hoe zit het bij een kindje van twee? Colin Mendelsohn, professor aan de Public Health and Community Medicine University in South Wales, denkt het antwoord gevonden te hebben.

Het jongetje van twee heeft een grote kans om hersenschade op te lopen. De ontwikkeling van de hersenen zullen belemmerd worden, waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan. Hersenfuncties, emotionele ontwikkeling en andere cognitieve functies komen in de problemen. En dan hebben we het nog niet eens over de “normale” problemen gehad die roken veroorzaakt. Hartkwalen, longkwalen en een vergrote kans op kanker komen ook nog kijken bij de verslaving van het jongetje.

Moeders trekt stekker eruit

Maar godzijdank is moederlief eindelijk normaal gaan nadenken. Na een bezoekje van de gezondheidszorg is de stekker er eindelijk uit. Rapi is, volgens zijn moeder, helemaal rookvrij op dit moment. Hij speelt met andere kinderen en groeit inmiddels zo normaal mogelijk op. Al heeft zijn vader nog een beetje moeite met de situatie.

‘Als hij om een sigaret vraagt, kan ik geen nee zeggen.’

Hopelijk blijft de goede wending aanhouden en kan het jongetje zo normaal mogelijk opgroeien. Want een slechtere start als deze heb je niet snel te pakken.

Sta je hier van te kijken? Dan zijn we benieuwd wat je van dit verhaal gaat vinden!

Reageer op artikel:
Jongetje van twee rookt twee pakjes peuken per dag
Sluiten