Images 31 jan 2017 Mark

Ken je hem nog? Mauro heeft een huis, vriendin en kind!

mauro

Vijf jaar geleden was Mauro Manuel overal op het nieuws te zien. In november 2011 werd besloten dat hij na jaren in Nederland gewoond te hebben, op achttienjarige leeftijd weer terug naar Angola moest. Mauro’s mogelijke uitzetting leidde tot felle reacties in Nederland. Uiteindelijk kreeg Mauro een verblijfsvergunning, dankzij de kinderpardonregeling.

Reis naar Nederland
De moeder van Mauro zette hem op 9-jarige leeftijd alleen op een vliegtuig naar Europa. Na een aantal weken kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht bij een pleeggezin in Limburg. Alles ging goed, totdat hij achttien jaar werd en te horen kreeg dat hij niet langer in Nederland mocht blijven. Na veel ophef kreeg Mauro uiteindelijk een studievisum en in 2013 eindelijk een verblijfsvergunning dankzij de kinderpardonregeling. Deze regeling houdt in dat asielkinderen die langer dan 5 jaar in Nederland verblijven in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

AFSCHUWELIJK
Alhoewel Mauro liever de media mijdt, maakt hij een uitzondering en besloot deel te nemen aan een programma die uitzoekt hoe effectief het kinderpardon werkt. Hij vindt het “afschuwelijk” en maakt zich zorgen over al die kinderen die worden afgewezen. ‘Ik had ook teruggestuurd moeten worden. Maar er werd voor mij besloten om school af te maken en me dan pas terug te sturen.’, zegt hij in een interview.

PROCES
Mauro vind dat het terugkeerproces versneld worden om discussies zoals die bij hem ontstonden, te voorkomen. Om in aanmerking te komen voor een kinderpardon moeten asielzoekers hebben meegewerkt aan hun vertrek terug naar land van afkomst. Vaak is dit echter niet het geval en werken de ouders niet mee, waardoor zij illegaal in Nederland verblijven en de kinderen daar ook de dupe van zijn.

“Kinderen worden maar meegesleurd en die moeten maar doen wat volwassen mensen zeggen. Ik heb het zelf meegemaakt. Eerst stuurden mijn ouders me vanuit Angola hier naartoe, en jaren later zeiden anderen weer dat ik terug moest. Dat breekt je als kind. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en er wordt nooit echt gekeken of het kind daar gelukkig van wordt, en of het kind daar beter van wordt.”

VADER
Mauro is nu 24 jaar en mag definitief in Nederland blijven. Toen hij dat in 2013 te horen kreeg sprong hij een gat in de lucht. Mauro wilde deze kans met beide handen aanpakken en laten zien dat hij iets met deze kans gedaan heeft.

“Ik heb hier nu gewoon een baan, en ik heb een huis gekocht, en binnenkort word ik ook vader. Dat is uiteindelijk waar we allemaal voor gevochten hebben. Dat is heel mooi om te ervaren.’

Reageer op artikel:
Ken je hem nog? Mauro heeft een huis, vriendin en kind!
Sluiten