Nieuws 27 aug 2018 HFMN

Onderzoek wijst uit: lui zijn is de sleutel tot een langer leven

We zijn eigenlijk te lui om dit artikel te typen, maar dat schijnt toch echt iets goeds te zijn!

Lui zijn zorgt voor langer leven!

Heb je er ook een hekel aan als je lekker een serie aan het kijken bent op de bank en de afstandsbediening HE-LE-MAAL op de tafel ligt? Mooi! Dan ben je lui en leef je langer! Althans, als we het onderzoek van de Universiteit van Kansas mogen geloven dan. Luke Strolz, die het onderzoek heeft gedaan, is tot een heerlijke ontdekking gekomen. Organismes die namelijk weinig energie verbruiken en nodig hebben, lijken langer te overleven dan degene die juist veel nodig hebben. We moeten er dan wel bij vertellen dat de resultaten op weekdieren zijn gebaseerd, dus hang je arie niet gelijk languit op de bank!

Maar waar het nu precies aan ligt is nog niet echt bekend. Dat hopen de onderzoekers te vinden tijdens de uitbreiding van het onderzoek naar meer soorten organisme. Tipje van ons: begin bij de mens! Dan hebben we in ieder geval een goede smoes om ten alle tijden neer te ploffen!

Volgende stappen

De volgende stappen van het onderzoek zijn dus simpel! Kijken of dezelfde resultaten bij andere soorten uitrollen. Hiervoor kijken ze dan ook naar het verband tussen metabolisme en uitsterven. Bruce Lieberman, professor ecologie en evolutionaire biologie, laat weten dat dit een hoop kan veranderen. Het zou volgens hem dus heel goed kunnen dat dieren in de toekomst verder komen met lusteloosheid dan een killer instinct. Survival of the fittest veranderd in dat geval direct naar survival of the laziest. En dat zien we eigenlijk best wel zitten!

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: lui zijn is de sleutel tot een langer leven
Sluiten