Video 6 aug 2018 Jokertje

Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles

Vandaag lazen we ineens zeer confronterend nieuws in de Amsterdame krant Trouw. Nou ja, voor alle vrouwen in ieder geval. “Mannen zijn beter in alles!” Nederlandse mannen zijn beter in rekenen en taal en hebben meer probleemoplossend vermogen dan vrouwen.

mannen

Deze conclusie komt uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt. Een onderzoek dat is gemaakt in opdracht van de ministeries van onderwijs, cultuur en wetenschap, sociale zaken en economische zaken. Ook werden de kernvaardigheden van andere landen ook onderzocht. Maar, wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in Nederland:

“Het blijkt dat mannen dus op rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen beter scoren dan vrouwen. En bij rekenen nog eens met een heel groot verschil. Ook in taal zijn mannen aanmerkelijk beter.”

Mannen beter dan vrouwen

Nederland heeft deze kernvaardigheden zeer goed onder de knie. Wat taalvaardigheid betreft scoren alleen Japan en Finland hoger. Met rekenen staat Nederland op een gedeelde tweede plaats achter Japan en bij probleemoplossend vermogen halen we ook de topdrie.

Verschil mannen en vrouwen

En er is dus ook gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen. Net als elders scoren Nederlandse mannen beter op rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen, waarbij de onderzoekers wel opmerken dat bij rekenen het verschil hier ‘opvallend groot’ is. Op taalvaardigheid zijn de verschillen internationaal niet zo groot, behalve in Nederland en Zuid-Korea.

Vangen: Vrouw

“Nederlandse vrouwen blijven achter op mannen”

De onderzoekers zeggen er wel bij dat Nederlandse vrouwen weliswaar achterblijven bij de mannen, maar “in de internationale vergelijking toch goed presteren ten opzichte van andere vrouwen”.

Dus ja, vrouwen. We zijn ons ervan bewust dat jullie altijd alles beter denken te lijken weten, maar volgens wetenschappelijk onderzoek hebben wij toch meer recht van spreken. Denk daar de volgende keer maar eens aan als je een discussie voert met je vriendje, je pa of je broer. Hij heeft waarschijnlijk gelijk!

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles
Sluiten