Pranks 23 jan 2018 Redacteur

Mannen hebben ook nog eens een hogere pijngrens dan vrouwen

Studie na studie heeft aangetoond dat mannen een hogere tolerantie voor pijn hebben dan vrouwen, volgens onderzoekers die enige vooruitgang lijken te boeken bij het uitzoeken waarom.

“Mannen en vrouwen verschillen in hun pijntolerantie”, zegt psycholoog Roger Fillingim van de Universiteit van Florida, die jarenlang heeft geprobeerd te leren waarom. “Daar is geen discussie over.”

Pijnmeting te subjectief

Het debat tussen deskundigen, zegt hij, is voorbij waarom. Tot voor kort dacht men dat Tarzan net Tarzan was en dat mannen hun pijn loochenden om hun mannelijke imago te beschermen. Een hogere tolerantie, dus de theorie ging, was gewoon machospul.

Maar een aantal studies geven nu aan dat er hier veel meer is dan het behoud van mannelijkheid op het werk. Er lijken fundamentele verschillen te zijn in hoe de twee geslachten omgaan met pijn. En het is niet alleen een academische kwestie.

“Als het alleen maar het feit is dat vrouwen gemakkelijker pijn melden dan mannen, dan is dat geen probleem, maar ik denk niet dat dit de belangrijkste dingen zijn,” zegt Fillingim. “Het belangrijkste is dat bepaalde factoren, of ze nu psychologisch, hormonaal of wat dan ook zijn, de pijn anders kunnen beïnvloeden bij vrouwen dan bij mannen, en omgekeerd. Als dat het geval is, moeten we misschien andere behandelingen op vrouwen toepassen dan mannen om hun lijden te verminderen. ”

Het probleem is, zoals Fillingim direct toegeeft, dat pijn een heel moeilijk ding is om te studeren. Je kunt het niet op de laboratoriumbank zetten en er door een microscoop naar kijken.

“We zijn verlamd door het feit dat pijn een subjectieve ervaring is”, zegt hij. “We vertrouwen op de persoon om ons te vertellen wat ze voelen, en dat heeft allerlei problemen.”

Onderzoekers hebben tamelijk gestandaardiseerde methoden voor het beoordelen van reacties op pijnlijke stimuli gebruikt in een poging om de invloed van zaken als stereotypering bij mannen te verminderen, maar uiteindelijk hangt het werk nog steeds af van wat de persoon zegt. Sommige wetenschappers ontwikkelen technieken die dat kunnen verminderen door injecties te geven die uniforme pijnniveaus bij een verscheidenheid aan onderwerpen produceren, maar dat is nog in de experimentele fase.

Dus de meeste onderzoeksprojecten zijn nog steeds afhankelijk van de bereidheid van de persoon om eerlijk te zeggen wanneer ze pijn voelen, en hoeveel. Als het doel van het onderzoek is om te leren of mannen pijn ontkennen, want dat is het mannelijk ding om te doen, dan moeten de onderzoekers een beetje lastig worden.

Geen pijn, geen geld

Fillingim, wiens pijnonderzoek onder de tandheelkunde ligt om redenen die voor de hand liggend zouden moeten zijn, bedacht een knap klein schema om te zien of mannen meer gemotiveerd zijn om pijn te ontkennen omdat “ze hun mannelijke imago moeten behouden.”

“Hier was ons denken,” zegt Fillingim. Mannen zijn gemotiveerd om pijn te onderdrukken, en als vrouwen niet even gemotiveerd zijn, kan een beloning de pijnstolerantie bij vrouwen versterken, maar niet bij mannen omdat mannen al gemotiveerd zijn. Een kleine beloning kan het speelveld op gelijke hoogte brengen.

Dus kwamen 81 mensen overeen om hun hand in een emmer met wervelend ijswater te steken om te zien hoe lang ze de pijn konden verdragen. Sommigen kregen $ 1 om het vijf minuten in het bijna-vrieswater te houden, anderen $ 20, zodat de onderzoekers konden bepalen of een hogere beloning enig verschil maakte dan de mindere, wat slechts een nikkel was voor elke 15 seconden.

De onderzoekers dachten dat de gemotiveerde vrouwtjes hun handen langer in het water zouden houden dan zonder de geldmotivatie, waardoor de kloof tussen Tarzan en Jane kleiner zou worden omdat de vrouwen nu gemotiveerd waren om de pijn te verdragen.

Maar “we kregen de volledige omkering van wat we verwachtten”, zegt Fillingim.

Er was geen verschil voor de vrouwtjes. Maar de mannen die tot $ 20 werden aangeboden, duurden langer dan de mannen die slechts één waardeloze dollar kregen aangeboden.

Fillingim zegt dat de studie suggereert dat er hier veel meer aan het werk is dan de motivatie om pijn te ontkennen.

“Het mannelijk-seksuele-mannelijke macho-ding is duidelijk niet de enige verklaring voor sekseverschillen in pijn,” zegt hij, omdat zelfs gemotiveerde vrouwen niet beter toegerust zijn om met pijn om te gaan. “Als geslacht een belangrijke rol speelt, is het misschien niet gebaseerd op motivatie (zoals de noodzaak om het mannelijke imago te beschermen.) Er kan een ander pad zijn.”

Maar, zoals hij toegeeft, misschien koos hij de verkeerde motivatie.

“Het kan zijn dat een andere stimulans beter zou werken voor vrouwen,” zegt hij.

En natuurlijk, niemand zegt goedkoop, goedkoop, goedkoop hier, maar 20 dollar kan tegenwoordig geen hoop motivatie kopen.

Women’s Pain Vangers by Cycle

Maar het project suggereert tenminste dat de motivatie om het mannelijke beeld te beschermen niet het enige is dat op het werk is. Dat sluit aan bij andere onderzoeksprojecten, met name aan de Universiteit van Michigan, die fundamentele biochemische verschillen blootleggen in hoe mannen en vrouwen omgaan met pijn. Ze ontdekten dat geslachtshormonen zoals oestrogeen een grote rol spelen in hoe we reageren op pijn.

Die bevinding helpt ons uit te leggen hoe vrouwen, het zogenaamde zwakkere geslacht, dat kunnen.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Mannen hebben ook nog eens een hogere pijngrens dan vrouwen
Sluiten