Pranks 23 jan 2018 Redacteur

Mannen worden gelukkiger van een ‘bromance’, dan een romantische relatie

Jonge mannen krijgen meer emotionele voldoening uit ‘bromances’ – nauwe, heteroseksuele vriendschappen met andere mannen – dan uit romantische relaties met vrouwen, volgens een kleine nieuwe studie gepubliceerd in Men and Masculinities.

Intieme mannelijke vriendschappen zijn de afgelopen jaren sociaal acceptabeler geworden, zeggen de auteurs van de studie, en dat is grotendeels een goede zaak. Maar ze waarschuwen ervoor dat de verschuiving kan leiden tot zwakkere banden tussen dating of gehuwde paren, of zelfs de kans dat mannen en vrouwen paren helemaal verkleinen.

Het concept van de bromance is niet nieuw. George Washington schreef vertederende brieven aan andere mannen, noteren de onderzoekers, en Abraham Lincoln deelde een bed met een mannelijke vriend voor meerdere jaren. Maar in de tweede helft van de 20e eeuw werd een hechter mannelijk gezelschap taboe, zeggen onderzoekers van de University of Winchester in Engeland, vanwege een toename van homofobe sentimenten en veranderende idealen over hoe mannelijkheid eruit moet zien.

In de afgelopen jaren zijn bromden echter weer cool geworden, zeggen de auteurs, mede dankzij spraakmakende voorbeelden van beroemdheden (zoals de Obama-Biden-bromance) en films als The 40-Year-Old Virgin.

Om erachter te komen hoeveel brommen er toe deden, hebben ze 30 heteroseksuele mannen onderzocht die tweedejaars studenten waren en eerder een relatie hadden of nu waren. De groep was zeker homogeen; naast dat het allemaal rechte studenten waren, waren alle mannen behalve één blank, en hadden ze allemaal een sportgerelateerde major.

De auteurs ontdekten dat elk van hen rapporteerde dat ze ten minste één ‘bromantische’ vriend hadden – met wie ze zich bezighielden met ‘geen grenzen’ gedrag zoals het delen van geheimen, het uiten van liefde of het slapen in hetzelfde bed – op een of ander moment. 29 van de 30 mannen zeiden dat ze geknuffeld hadden met hun bromantische partner.

Deze bevindingen zijn mogelijk niet van toepassing op mannen buiten deze zeer specifieke populatie, en er is meer onderzoek nodig. De auteurs publiceerden hun eerste bevindingen in mei, in het tijdschrift Sex Roles. In hun nieuwe analyse identificeren en onderzoeken ze de verschillen tussen de brommen van die mannen en hun werkelijke romances.

Over het algemeen meldden de studenten zich minder beoordeeld te voelen door hun naaste mannelijke vrienden dan door hun vriendinnen. In de woorden van één deelnemer: “Tim weet dat ik graag naar Taylor Swift en Beyonce luister, maar ik houd dat stil [rond mijn vriendin] omdat ze me zou veroordelen. Ik heb het gevoel dat ik mannelijker om haar heen moet zijn. ‘

Mannen in de studie zeiden ook dat het gemakkelijker was om conflicten te overwinnen en hun emoties te delen – zoals wanneer een grootouder sterft – met hun vrienden, en om gevoelige gezondheidsinformatie te bespreken. 28 van de 30 zeiden dat ze liever persoonlijke zaken bespreken met een bromance dan met romantiek. “Als ik een knobbel op mijn testikel vond, praatte ik met [mijn brommerk] in plaats van met mijn vriendin,” zei een geïnterviewde.

Toen hem werd gevraagd om het verschil tussen een bromance en een romance te beschrijven, merkte één man op dat er drie factoren zijn om te overwegen: seksuele aantrekking, emotionele connectie en persoonlijkheid. “Een bromance heeft de laatste twee nodig”, merkte hij op, terwijl romantiek er twee nodig heeft, inclusief seks.

“Er was een overtuigende vastberadenheid van de mannen die we interviewden”, schreven de onderzoekers. “Per saldo voerden ze aan dat bromantische relaties meer bevredigend waren in hun emotionele intimiteit, vergeleken met hun heteroseksuele romances.”

Het feit dat mannen eindelijk comfortabel bij elkaar komen is een stap vooruit, zeggen de auteurs, en ze suggereren dat mannen veel baat kunnen hebben bij langdurige vriendschappen van hetzelfde geslacht, vooral als ze het niet comfortabel vinden om emotioneel intiem te zijn met vrouwen.

Maar ze drukken ook hun bezorgdheid uit over de traditionele mannelijk-vrouwelijke relaties en schrijven dat “de opkomst van de bromieën misschien niet helemaal bevrijdend en sociaal positief is voor vrouwen.” Mannen in de studie verwees soms naar hun vriendinnen met behulp van seksistische of minachtende taal, schreven ze, en demonstreerde een ‘wij en zij’-mentaliteit die loyaliteit aan hun’ broeders ‘suggereerde over hun romantische partners.

De auteurs suggereren zelfs dat deze veranderende culturele normen zelfs implicaties zouden kunnen hebben voor waar en hoe mannen kiezen om te leven – bijvoorbeeld om te verhuizen met een mannelijke kamergenoot in plaats van een vriendin, waardoor relaties die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot huwelijk en relatie worden uitgesteld of verstoord. een gezin stichten. “Lovers zijn tijdelijk”, zei een studiedeelnemer tijdens zijn interview. “Een bromance kan een heel leven duren.”

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Mannen worden gelukkiger van een ‘bromance’, dan een romantische relatie
Sluiten