Nieuws 23 jul 2018 Jokertje

Wetenschappers: Nederland moet direct de Spaanse siësta invoeren

Experts geloven dat je twee keer per dag zou moeten slapen. Een Spaanse siësta blijkt dus helemaal niet zo’n gek idee. Slaapexperts Dr. Melinda Jackson van RMIT University en Siobhan Banks van University of South Australia schreven een wetenschappelijk artikel over deze ontdekking.

Lui of slim?

Volgens de onderzoekers is het concept dat ieder mens ‘s nachts 8 uur moet slapen iets dat recentelijk ontstaan is. Onze lichamen zijn eigenlijk veel geschikter om tweemaal per dag te slapen. Dus: liever twee keer kort, dan één keer lang. Diverse antropologen vonden bewijs dat het eeuwen geleden ook de norm is geweest om tweemaal per dag te slapen. Blijken die “luie” Spanjaarden toch iets goeds te doen!

Ook een schoolsiësta is een goed idee!

Voordelen siësta

Er zitten zeker voordelen aan twee keer per dag pitten. In 1990 hield psychiater Thomas Wehr al een experiment waarbij een groep mensen gedurende 14 uur per dag in het donker werd gehouden. In de vierde week van het experiment ontstond er een nieuw slaappatroon bij de deelnemers. De deelnemers sliepen vier uur achter elkaar uit zichzelf, waren wakker gedurende één tot drie uur en vielen wederom voor een tweede keer vier uur in slaap. Een siësta blijkt dus hartstikke natuurlijk.

Middagdutjes invoeren

Een siësta geeft niet alleen een nodige stoot energie om overdag keihard te knallen, daarnaast verscherpt het bovendien onze zintuigen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Wij vinden dat Nederland daarom direct de siësta moet invoeren. Middagdutjes zijn gewoon ontzettend underrated. Stuur dit door naar je leraren, je baas en je collega’s zodat iedereen op de hoogte is van de nieuwe Nederlandse siësta!

Egeltjes geven het goede voorbeeld: die slapen bijna de hele dag door.

Naakt slapen

Eerder werd al bekend dat je het best naakt kunt slapen. Onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd waarbij ze erachter kwamen dat mensen die zonder kleren sliepen meer metabolische voordelen (suikerspiegel, insuline-waarden) ervoeren. Ook verbrand je meer calorieën in je slaap. In een warmere kamer ga je er ook sneller oud uitzien; een koudere nachtrust houdt je huid jong. Dus, misschien moeten we maar een nudistensiësta invoeren? 😉

Reageer op artikel:
Wetenschappers: Nederland moet direct de Spaanse siësta invoeren
Sluiten