Nieuws 18 sep 2018 HFMN

Nierstenen in je donder? Ga dan in een achtbaan!

Heb je last van nierstenen? Dan is de oplossing eigenlijk vrij simpel! Ga met je reet in een achtbaan hangen en klaar is kees.

Nierstenen? Hup, die achtbaan in!

Nierstenen zijn alles behalve een pretje. Achtbanen zijn juist een pretje. Dat die twee elkaar prima afwisselen, is in eerste instantie eigenlijk helemaal niet zo gek. Maar met je reet in een klein karretje, die ook nog eens als een idioot door bochten en loopings gaat, is het laatste wat je wil met nierstenen. Toch schijnt het geintje erg goed te zijn.

Professor David Wartinger heeft de ig Nobelprijs gewonnen. Deze prijs is voor grappige, maar toch echte, wetenschappelijke onderzoeken. De professor haalde de prijs binnen door erachter te komen dat nierstenen in 70% van de gevallen verdwijnen na een achtbaanrit. Hoe harder en beweeglijker de rit, hoe groter de kans!

Scared Roller Coaster GIF - Find & Share on GIPHY

Patiënten de grote inspiratie

Wartinger is het onderzoek gestart nadat verschillende patiënten bij hem kwamen met het bericht dat de nierstenen verdwenen na een dagje Walt Disney. Deze mensen gaven aan dat vooral de achtbaan voor verlichting zorgde. En dat was het moment voor David om het eens goed te onderzoeken.

Gewapend met een realistische 3D nier en drie nierstenen ging David 20 keer in de achtbaan. Op die manier bleek hij de beweringen van zijn patiënten te kunnen bevestigen. Waar de kans op passeren van de nierstenen voorheen 16% waren, was dit na een achtbaan rit al snel 64%. Een bijzonder grote groei dus! Echter moet je wel in een achtbaan zitten die snel is en veel scherpe bochten heeft. Maar loopings en kurkentrekkers moeten voorkomen worden, anders gaat het feestje niet door.

Ondanks het feit dat het met g-krachten en zwaartekracht te maken heeft, is er niet echt een specifieke reden voor de werking. Toch kan vastgesteld worden dat het werkt. En misschien moeten we daar maar gewoon genoegen mee nemen.

Roller Coaster Rugrats GIF - Find & Share on GIPHY

Staat je mond open van dit onderzoek? Check dan zeker deze resultaten eens!

Reageer op artikel:
Nierstenen in je donder? Ga dan in een achtbaan!
Sluiten