Pranks 14 jan 2018 Redacteur

Nieuw onderzoek wijst uit dat vrouwen écht gevoeliger zijn voor pijn dan mannen

Uit een nieuw onderzoek van academisch ziekenhuis Radboudumc blijkt dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn dan mannen. De onderzoekers komen gelukkig meteen met tips om minder pijn te ervaren.

Aan het onderzoek van anesthesioloog/pijnspecialist Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson deden negenduizend mensen mee. Meer dan de helft had een pijnklacht die langer dan zes maanden aanhield.

De belangrijkste vraag van het onderzoek was of er een verschil is in pijngevoeligheid tussen mannen en vrouwen. Volgens Steegers denken mensen namelijk altijd dat mannen pijngevoeliger zijn. Ook was het onderzoek bedoeld om meer inzicht geven in de mogelijkheden om pijn te bestrijden, zonder dat daar per se medicijnen aan te pas komen.

Zo kregen deelnemers bijvoorbeeld een vrolijke, pijnlijke, neutrale of helemaal geen video te zien. Achteraf werd gekeken hoe de pijnbeleving van iemand was veranderd. Het resultaat: vrouwen die een ‘pijnlijk filmpje’ voorgeschoteld kregen, waarin iemand bijvoorbeeld een been breekt, bleken na afloop minder pijn te ervaren. Ook mannen ervoeren minder pijn na het kijken van een pijnlijke film, maar de invloed was kleiner. In onderstaande grafiek zijn de resultaten weergegeven:

Anesthesioloog–pijnspecialist Steegers vertelt dat ze dit resultaat niet had verwacht. Ook is het niet zeker of de onderzoeksresultaten toegepast kunnen worden in concrete situaties, “maar het kan wel consequenties hebben voor de benadering van vrouwen met pijn”.

Een onderzoeksresultaat dat minder verrassend was, is de invloed van sporten op pijn. Volgens Steegers is het resultaat “conform alle adviezen om meer te gaan bewegen voor minder pijn”.

Volgens Seegers is de belangrijkste les die uit het onderzoek gehaald kan worden dat mannen en vrouwen pijn anders ervaren. “Artsen zouden mannen en vrouwen dan ook anders moeten benaderen als het om pijn gaat.”

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.
 

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek wijst uit dat vrouwen écht gevoeliger zijn voor pijn dan mannen
Sluiten