Pranks 19 sep 2017 Redacteur

Onderzoek wijst uit dat vergeetachtig zijn een teken van intelligentie is

Ben je wel eens de naam van een nieuwe collega vergeten? Of naar de winkel gegaan, maar thuis bent gekomen zonder hetgeen te kopen waarvoor je in de eerste plaats de deur uit bent gegaan?

Als je dat vaak gebeurt, zou je kunnen denken dat er misschien iets met je aan de hand is. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Het betekent helemaal niet dat er iets mis is, vaak zelfs het tegendeel!

Onderzoekers hebben een nieuwe studie gepubliceerd die laat zien dat mensen die vaak dingen vergeten, slimmer kunnen zijn.

De studie, van de Universiteit van Toronto Canada, laat zien dat een goed geheugen (of het gebrek daaraan) niets met intelligentie te maken heeft.

Meestal worden personen die goed kunnen hoofdrekenen en alle verjaardagen kunnen herinneren als slim gezien, maar soms is het vergeten van sommige dingen eigenlijk beter.

Details herinneren maakt ons niet slimmer. Een goed algemeen overzicht is beter voor je hersenen op de lange en korte termijn.

Een teken van intelligentie is juist het deel van de hersenen dat herinneringen opslaat, dat zo goed functioneert dat het onbelangrijke details vergeet.

Het helpt ons dagelijks functioneren om de belangrijkste dingen te onthouden en alles wat niet zo belangrijk is langzaam te vergeten. Dat is de reden waarom we vaak veel sneller iemands gezicht herinneren in plaats van iemands naam.

Het is natuurlijk een beetje gênant om iemands naam niet meer te weten. Maar, op een andere manier bekeken, het herkennen van iemands gezicht is een stuk belangrijker.

Stel je voor dat je een leeuw op de savanne bent. Je moet de omgeving goed in de gaten houden om te kunnen overleven. Het herkennen van vriend en vijand kan van levensbelang zijn. Zeker een stuk belangrijker dan iemands naam weten te onthouden.

Maar het vernuft van onze hersenen houdt daar niet bij op, ze helpen ons ook om oude herinneringen die we niet meer nodig hebben te sorteren, en te vervangen door belangrijkere herinneringen.

Hoewel het voor ons beter is om het totaal plaatje te zien en een algemeen overzicht te behouden worden we er vandaag de dag minder en minder goed in.

Nieuwe technologieën en de constante toegang tot het internet zorgen ervoor dat we steeds minder onthouden. Het antwoord op bijna elke vraag is slechts een klik van ons verwijderd.

Deze studie betekent natuurlijk niet dat alles vergeten goed voor je is, maar, als je melk vergeten bent mee te nemen van de supermarkt, houd er rekening mee dat het gewoon je brein is dat zijn werk doet!

Slim toch, of niet soms?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit dat vergeetachtig zijn een teken van intelligentie is
Sluiten