Ouderschap kan je gek maken, maar het zal je ook langer doen leven

Redacteur 5 feb 2018 Pranks

Of je nu wel of geen kinderen hebt, je hebt waarschijnlijk wel gehoord van de opvoedingstevredenheid. Volgens dit wijdverspreide fenomeen maakt het hebben van kinderen je aanzienlijk minder gelukkig dan wanneer je er geen had, ongeacht je locatie of levensfase.

Daniel Kahneman, de Nobelprijs-winnende psycholoog, liet in een paper zien dat werkende moeders in Texas kinderopvang zestiende van de negentien activiteiten in termen van plezier, achter het huishouden, het bereiden van eten, sporten, praten aan de telefoon en winkelen, onder anderen plaatsten. . (Jennifer Senior merkte dit op in ‘All Joy, No Fun’, een artikel over ouderschap dat al snel een boek werd.)

Maar er is een zilveren rand die deze resultaten verwart; mensen met kinderen hebben de neiging langer te leven dan degenen zonder kinderen. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health, probeerde uit elkaar te halen hoe dat werkt.

De onderzoekers keken naar 1,5 miljoen Zweden geboren tussen 1911 en 1925 en volgden hen toen ze ouder werden. Het is niet verrassend dat zij het risico van overlijden voor alle volwassenen met de leeftijd zagen toenemen, maar dat het hebben van kinderen verband hield met langer leven.

Op de leeftijd van 60 hadden mannen met kinderen bijna bijna twee jaar meer op hun resterende levensverwachting dan degenen zonder; 60-jarige vrouwen met kinderen kunnen uitkijken naar 1,5 jaar langer op aarde dan degenen zonder.

De onderzoekers ontdekten dat de voordelen van het hebben van kinderen meer uitgesproken werden naarmate ze ouder werden, toen ze controleerden voor het onderwijs en de burgerlijke staat (die allebei je risico op overlijden beïnvloeden). Het effect was groter voor mannen dan voor vrouwen en bijna twee keer zo groot voor ongehuwde mannen dan voor degenen die partners hadden.

Hoewel het verband tussen kinderen en langer leven niet causaal is (het is een associatie), roept het toch de vraag op waarom.

De auteurs suggereren dat sociale steun een belangrijke rol kan spelen. Het onderzoek toonde het sterkste verband aan tussen levensverwachting en het hebben van kinderen bij ongehuwde mannen. Die mannen vertrouwen vermoedelijk meer op hun kinderen in de afwezigheid van een zorgzame echtgenoot. Dat sluit aan bij ander onderzoek dat een positief verband aantoont tussen het huwelijk en de mortaliteit door mannen.

Ze merkten andere mogelijke verklaringen op – bijvoorbeeld dat mensen met kinderen de neiging hebben om gezonder te leven. Maar de meest waarschijnlijke, zeiden ze, had te maken met de voordelen van ondersteuning. Naarmate ouders ouder worden en hun gezondheid slechter wordt, kunnen kinderen emotionele fysieke steun bieden en pleiten om ervoor te zorgen dat ouders de zorg krijgen die ze nodig hebben. “De versterking van de associatie met leeftijd versterkt de ondersteuningshypothese, maar het sluit niet uit,” zei Karin Modig, een co-auteur van het Zweedse Karolinska Institute.

Er is goed nieuws voor de ouders van zonen. In tegenstelling tot eerder onderzoek dat aantoonde dat ouders met dochters het beter deden dan kinderen met zonen, vond dit artikel dat het geslacht van kinderen niet relevant was.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Ouderschap kan je gek maken, maar het zal je ook langer doen leven
Sluiten