Roodvonk is terug en dit is wat je er tegen kunt doen

Redacteur 1 apr 2017 Pranks

Als onze kinderen door een ziekte geveld zijn, gaan we wanhopig op zoek naar oplossingen om hen zo snel mogelijk terug te genezen. Zeker als roodvonk toeslaat, met de kenmerkende uitslag, de jeuk en de keelpijn, is het alle hens aan dek om deze razernij te stoppen.

Sinds 2015 werd er een ernstige verhoging van het aantal roodvonk gevallen waargenomen. Gelukkig is de moderne geneeskunde ver genoeg gevorderd om de symptomen te behandelen en de ziekte te genezen.

roodvonk

De vaak voorkomende Streptococcus bacterie (dezelfde die keelontstekingen veroorzaakt) infecteert kinderen door een gif af te scheiden. Kinderen die vatbaar zijn voor deze bacterie zullen roodvonk ontwikkelen. Als gevolg daarvan krijgen ze een rode uitslag op hun gezicht, in hun nek, op hun rug en borst. Meestal wordt de zone rond de mond niet aangetast.

Na zes dagen begint de uitslag af te pellen, samen met andere symptomen.

Vaak voorkomende symptomen:

Rode uitslag
Rood aangelopen gezicht
Keelpijn
Jeukerige huid
Gezwollen klieren in de nek
Hoge koorts
Buikpijn
Wat doe je als je kind roodvonk heeft?

Het is vitaal dat je meteen naar de dokter gaat of een huisarts aan huis laat komen. De bacterie moet behandeld worden, zo niet kan dit tot problemen leiden in het hart, de nieren en andere organen.

Roodvonk is besmettelijk dus je moet ook contact met andere kinderen vermijden. Leg de tandenborstels en het andere wasgerief van het getroffen kind apart en houdt het gescheiden van de spullen van andere familieleden. Je kind mag niet buiten totdat de roodvonk helemaal genezen is.

Doorgaans bestaat de behandeling uit 10 dagen antibiotica. Wacht nadat de symptomen nog 24 uur voor je kind weer naar school te sturen.

Behandelen van de symptomen

Volg altijd het advies van je dokter! Er zijn echter een aantal natuurlijke middeltjes die naast de voorgeschreven geneesmiddelen eveneens voor verlichting kunnen zorgen:

Appelciderazijn heeft vele gezondheidsvoordelen, inclusief de eigenschap om keelpijn te verzachten door het te verwarmen en er cayennepeper aan toe te voegen. Doe appelciderazijn op een doekje en breng het op de uitslag aan om de jeuk te verminderen.
Ook honing en munt toegevoegd aan water verbetert de keelpijn.
Knip de vingers van je kind om te voorkomen dat ze hun huid verder beschadigen.
Soepen, theeën en zachte voeding zorgt ervoor dat je kind snel en voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Warme vloeistoffen als honing-citroen thee verzachten de keelpijn eveneens.
Hydratie is erg belangrijk om het lichaam aan de praat te houden. Dus veel water drinken is de boodschap.
Conclusie:

Het is hartverscheurend om je kind zo te zien lijden. Als je de symptomen behandelt is het belangrijk om naar de instructies van je dokter te luisteren, maar ook naar je intuïtie en je kind te luisteren om je kind op de best mogelijke manier te verzorgen en de pijn te verzachten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Roodvonk is terug en dit is wat je er tegen kunt doen
Sluiten