Studie beweert dat atheïsten intelligenter zijn dan gelovigen

Redacteur 31 jan 2018 Pranks

Religieuze mensen zijn gemiddeld minder intelligent dan atheïsten, beweren onderzoekers.

Met het aantal mensen met een religieus geloof in opkomst – het is voorspeld dat mensen zonder geloof slechts 13 procent van de wereldbevolking tegen 2050 zullen uitmaken – talloze studies hebben de relatie tussen religieuze overtuigingen en IQ onderzocht.

En nu, in een nieuw artikel gepubliceerd in Frontiers in Psychology, zeggen onderzoekers dat verminderde intelligentie onder gelovigen kan zijn omdat ze grotendeels op intuïtie berusten.

“Het is goed ingeburgerd dat religiositeit omgekeerd evenredig correleert met intelligentie,” merken Richard Daws en Adam Hampshire op Imperial College London op.

Door meer dan 63.000 deelnemers online te onderzoeken die aangaven of ze atheïst, religieus of agnostisch waren, moest elke persoon een set van 12 cognitieve taken van 30 minuten voltooien die planning, redenering, aandacht en geheugen maten.

Over het algemeen bleek uit het onderzoek dat atheïsten beter presteerden dan de religieuze deelnemers, zelfs wanneer rekening werd gehouden met demografische factoren zoals leeftijd en opleiding. Agnostici meestal geplaatst tussen atheïsten en gelovigen op alle taken.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Studie beweert dat atheïsten intelligenter zijn dan gelovigen
Sluiten