Pranks 16 mrt 2017 Redacteur

Turkse wet verbiedt ironisch genoeg om in het buitenland campagne te voeren…

Terwijl Ankara het met enkele Europese landen aan de stok heeft omdat Turkse ministers er campagne willen voeren ten gunste van de grondwetsherziening waarover de Turken kortelings bij referendum zullen moeten beslissen, verbiedt de Turkse wet campagne voeren in het buitenland.

Vooral in Duitsland probeert Ankara Turkse kiezers ervan te overtuigen “ja” te zeggen tegen het grondwettelijk verruimen van de macht van president Recep Tayyip Erdogan. In heel Europa wonen miljoenen mensen van Turkse afkomst.

Maar artikel 94/A van de algemene verkiezingswet in Turkije verbiedt expliciet campagne voeren in het buitenland of diplomatieke missies in het buitenland.

Namens de verkiezingscommissie van de oppositionele Republikeinse Volkspartij (CHP) bevestigde Mehmet Hadimi Yakupoglu dat de regerende AKP-partij de beschikking in 2008 heeft doorgedrukt.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in november 2015 de laatste parlementsverkiezingen in Turkije heeft waargenomen, stipte aan dat “het wettelijk verboden” was campagne in het buitenland te voeren. Dit toch doen was een “administratieve schending”.

Volgens de OVSE lapten drie partijen het verbod aan de laars, onder wie de AKP en CHP. Een vierde partij diende klacht in bij de kiescommissie, maar die wees de klacht zonder duidelijke motivering af.

Als hoofd van de kiescampagne van de AKP in het buitenland wilde parlementslid Mustafa Yeneroglu tegenover het Duitse persbureau DPA de wet niet becommentariëren.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Turkse wet verbiedt ironisch genoeg om in het buitenland campagne te voeren…
Sluiten