Nieuws 24 jul 2018 Jokertje

Onderzoek wijst uit: vergeetachtig zijn is een teken van intelligentie

Ben je wel eens de naam van een nieuwe collega vergeten? Of naar de winkel gegaan, maar thuis gekomen zonder het product te kopen waarvoor je in de eerste plaats de deur uit bent gegaan? Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Het betekent helemaal niet dat er iets mis is. Integendeel zelfs! 

Onderzoek

Onderzoekers hebben onlangs een nieuwe studie gepubliceerd die laat zien dat mensen die vaak dingen vergeten, slimmer zijn. Het onderzoek, van de Universiteit van Toronto in Canada, laat zien dat een goed geheugen (of het gebrek daaraan) niets met intelligentie te maken heeft. Meestal worden personen die goed kunnen hoofdrekenen en alle verjaardagen kunnen herinneren als slim gezien, maar soms is juist het vergeten van bepaalde dingen eigenlijk beter.

Vergeetachtig zijn is helemaal niet erg!

Details

Details herinneren maakt ons namelijk helemaal niet slimmer. Een goed algemeen overzicht is beter voor je hersenen op de lange én korte termijn. Een teken van intelligentie is juist het deel van de hersenen dat herinneringen opslaat, dat zo goed functioneert dat het onbelangrijke details vergeet. Het helpt ons dagelijks functioneren om de belangrijkste dingen te onthouden en alles wat niet zo belangrijk is langzaam te vergeten. Dat is de reden waarom we vaak veel sneller iemands gezicht herinneren in plaats van iemands naam.

Vergeetachtig

Het is natuurlijk een beetje gênant om iemands naam niet meer te weten. Maar, op een andere manier bekeken, het herkennen van iemands gezicht is een stuk belangrijker. Stel je voor dat je een leeuw op de savanne bent. Je moet de omgeving goed in de gaten houden om te kunnen overleven. Het herkennen van vriend en vijand kan van levensbelang zijn. Zeker een stuk belangrijker dan iemands naam weten te onthouden.

Ook Harry Potter is wel eens iets belangrijks vergeten

Herinneringen

Het vernuft van onze hersenen houdt daar niet bij op, ze helpen ons ook om oude herinneringen die we niet meer nodig hebben te sorteren, en te vervangen door belangrijkere herinneringen. Het betekent natuurlijk niet dat alles vergeten goed voor je is, maar, als je weer een keer melk vergeten bent mee te nemen van de supermarkt, houd er rekening mee dat het gewoon je brein is dat zijn werk doet!

“Sorry dat ik onze trouwdag ben vergeten schat, ik ben gewoon hyper intelligent!”

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: vergeetachtig zijn is een teken van intelligentie
Sluiten