Vijfentwintig gemiste items uit de nineties

John de Jong 28 okt 2014 Pranks

1. Netscape Navigator
Firefox en Internet Explorer worden door de jeugd van tegenwoordig al omschreven als “oldschool internet browsers”. Nadat Chrome en natuurlijk Safari zijn intrede maken koos de hedendaagse jeugd massaal voor deze twee browsers. Maar weten jullie nog, vér voordat Internet Explorer dé populairste browser was hadden we in de jaren negentig al Netscape Navigator. Het was een krachtige browser die ergens rondom de eeuwwisseling compleet van de oppervlakte verdween. Netscape Navigator heeft zijn plek in deze lijst echter wel verdiend wat uitgerekend dit jaar viert dé enige echte oldschool browser zijn twintigste verjaardag.
1

2. Married with Children.
Het programma voor de Henkies van deze wereld? Henkies? Ja je kent ze wel die stereotype man van Henk & Ingrid. Misschien wel een beetje netjes omschreven als “het klootjesvolk” de mannen van middelbare leeftijd kunnen zich nagenoeg allemaal identificeren met Al Bundy. Hij staat symbool voor het stereotype man dat ongetwijfeld een midlifecrises zal krijgen. Married With Children en Al Bundy met zijn familie verscheen voor het eerst op onze TV in 1987 en nog altijd is het programma vindbaar op onze tv kanalen. Al Bundy is de held van vele échte, ouderwetse en rouwdouwende mannen!
2

3. Pokémon, Ash Catchum uit Parrot Town.
Nog altijd kan ik het helemaal voor de geest halen, als kleine dreumes van slechts een jaar of zeven oud zag ik de allereerste aflevering van Pokémon op de Nederlandse T.V. een klein half uurtje na de eerste uitzending wisten een vriend van mij en ik onze ouders zo gek te krijgen om Pokémon kaarten te gaan halen bij de plaatselijke speelgoedwinkel. De volgende dag waren we de hipste jongens van de school met onze Pokémon kaartjes en spoedig ontstond een ware hype rondom Ash, Pikachu en zijn Pokémon vriendjes.
3

4. Highlander, there can only be one
Een ander programma dat ongetwijfeld door veel hardcore science-fiction-nerds gemist zal gaan worden is ongetwijfeld Highlander. De avonturen van Duncan MacLeod vlogen over onze beeldschermen voorbij. De show was gebaseerd op de gelijknamige film van 1986 waarin sterren als Christopher Lambert en Sean Connery furore maakten. De special effects zorgen ervoor dat deze show in de negentiger jaren tot een cultstatus kwam. There can only be one…
4

5. De Discman, een wandelende C.D. speler
Kinderen die tegenwoordig met muziek op hun mobiele telefoons rondlopen zullen nooit weten wat voor een strijd deze gadget iedere keer opleverde. De Discman paste eigenlijk niet in onze zakken, maar ondanks alle strijd, kapotte zakken en schade dit toch altijd opleverde iedere keer weer stopten we onze favoriete CD’s in de Discman en konden we onderweg muziek luisteren. Nu ik dit aan het typen ben, vraag ik mijzelf af of de hedendaagse jeugd überhaupt nog wel CD’s kennen. Later werd dit natuurlijk opgevolgd door MP3-spelers en natuurlijk de telefoons. Maar ooit, héél vroeger, hadden wij in onze jeugd een échte Discman, man… Dat waren nog eens tijden!
5

6. HipHop, toen HipHop nog échte HipHop was
Misschien nog wel het meest gemist door de schrijver van dit artikel is de nineties HipHop. Je kent het wel, de échte Gangsterrap van Tupac, Public Enemy, Ice-T, Rakim en Notorious Big. Ze hebben allemaal ongetwijfeld hun strepen verdiend en op een gerechtvaardige en gedenkwaardige manier hebben zij hun steentje bijgedragen in de ontwikkeling van HipHop. Dat de ontwikkelingen vervolgens totaal de verkeerde kant op zijn gegaan is een ander verhaal. Maar de grondleggers van HipHop zoals wij de gangsterrap vandaag de dag kennen mogen absoluut niet ontbreken in dit prachtige lijstje uit de nineties. HipHop werd daadwerkelijk op de kaart gezet!
6

7. Bandanas waren een wáár mode artikel.
Andre Agassi & Tupac misschien wel twee van de meest bekende namen die in de jaren negentig de bandana presenteerden aan het grote publiek. Ook Axl Rose, Bret Michaels en Hulk Hogan –die deze vandaag de dag nog steeds draagt- droegen bij aan het feit dat de bandana een hot-item was in de jaren negentig. Massaal renden we richting de winkels om een bandana te kopen om vervolgens –dat bleek natuurlijk achteraf als we de foto’s terugkijken- met een lachend gezicht simpelweg voor l*l te lopen… Schitterende tijden waren dat natuurlijk.
7

8. Grungen, Kurt Cobain en Nirvana…
Om eerlijk te zijn ben ik Nirvana pas gaan waarderen op latere leeftijd. In de jaren negentig was ik hier namelijk nog véél te jong voor. Inmiddels besef ik dat Kurt Cobain en Nirvana in die jaren zijn uitgegroeid tot ware helden van de grunge-scene. Tijd vliegt voorbij, maar Kurt zit in de harten…
8

9. Sportschoenen die licht geven!
Nog altijd kan ik het moment voor de geest halen dat ik als kleine man in de jaren negentig een prachtige sportschoen kreeg van mijn oude heer. Hij gaf mij deze met een glimlach op zijn gezicht maar ik wist niet precies waarom. Totdat ik mijn eerste stapjes ermee zette en ze licht bleken te geven. Vol verbazing keek ik in het rond, aarzelde een klein moment en zette vervolgens aan voor de langste sprint van mijn leven, op mijn schoenen die licht gaven. Als een bliksemschicht schoot ik door Almere heen, voor mijn gevoel zien mijn voormalige buren nog altijd het licht van mijn schoenen voorbij flitsen…
9

10. Power Rangers, helden voor iedere jongeman uit de nineties
Het waren misschien wel mijn grootste helden, oké buiten BSB (later vindbaar in de lijst) om. De Power Rangers maakten onze jeugd verdraagzaam. ’s Middags renden we uit school, vlogen op de bank openden een door onze moeders aangegooide zakje chips en dronken onze limonade terwijl we naar de avonturen van de Power Rangers keken. Vervolgens gingen we massaal de straten op om de net aangeleerde moves in de praktijk uit te voeren, met natuurlijk vele bloedneuzen, kaakstoten en blauwe ogen tot gevolg.
10

11. British Pop, how it used to be…
Het maakt eigenlijk totaal niet uit wat je persoonlijke achtergrond is, waar je vandaan komt of natuurlijk welke muzieksmaak je hebt. Maar in de jaren negentig nam de Britse pop de wereld over. Ze kwamen met een charmante, klassieke pop uitstraling waarmee de Engelse thee-drinkers de gehele wereld met hun charme in wisten te pakken. Het leverde een unieke muziekstijl op die jaren later nog altijd bekend is en waar zo nu en dan met weemoed aan terug wordt gedacht.
11

12. Will Smith is… “The Fresh Prince of Bell-Air”
Hij werd natuurlijk in de intro al aangekondigd, maar terug denken aan de jaren negentig zonder Will Smith, Carlton en de gehele familie uit Bell-Air is natuurlijk niet mogelijk. Het was een ware televisie hit die zijn weerga niet kende. Tegenwoordig wordt dit prachtige, historische stukje TV nog altijd uitgezonden op diverse kanalen waardoor we deze tv-hit niet zomaar hoeven te missen. Dat is maar goed ook, want de humoristische avonturen vanuit de Fresh Prince of Bell-Air mag niet ontbreken in de jeugdherinneringen van de hedendaagse jeugd.
12

13. G-Shock, het meest hippe horloge uit de negentiger jaren
Er zijn maar weinig modeartikelen uit de jaren negentig die je tegenwoordig nog kunt dragen zonder dat je wordt aangekeken alsof je van één of andere vreemde planeet komt. Dankzij Casio kunnen we dit mode item nog altijd dragen. Het is een tijdloos horloge. Althans, indien je niet de felle kleuren draagt die je enkel en alleen in de jeugd mocht aantrekken. De zwarte versie kan echter altijd!
13

14. Boybands, Westlife en uiteraard onze Back Street Boys…
De waarheid is, eigenlijk hadden we als jonge jongens een massale hekel aan deze gasten. Terwijl we diep van binnen stront jaloers op hen waren. We konden ze diep van binnen niet uitstaan maar wisten dat zij op een level stonden waar wij altijd al op wilden staan. Aanbeden door vele vrouwen en ondertussen reizend over de gehele wereld. Wat een leven moesten de mannen van de Back Street Boys en Westlife gehad hebben… Tegenwoordig kunnen we echter met een gerust hart terug de tijd in door hen op Youtube op te zoeken. Zo kunnen we toch tijdloos weg zwijmelen bij de songs van de nineties boybands.
14

15. Beverly Hills, 9-0-2-1-0
Brandon, Kelly, Dylan, Brenda, David, Donna en de rest van de “gang” scoorden een fantastische televisie hit in de jaren negentig met Beverly Hills 90210. Een trendy, hippe en show met een –naar huidige maatstaven- waardeloze fashion-stijl die massaal werd gekopieerd door de toenmalige tieners. `Misschien is dit ook wel de grootste reden, dat de meeste schoolfoto’s uit die tijd spoorloos zijn verdwenen, want heden ten dage zou niemand zelfs ook maar dood aangetroffen willen worden in de kleding uit die tijd.
15

16. Vroeger, toen de Chicago Bulls nog de Chicago Bulls waren
Vroeger, je weet wel, in de negentiger jaren waren de Chicago Bulls nog de échte Bulls. Waar inmiddels sterren als Shaquille O’Neal en Kobe Bryant schitter(d)en op de Amerikaanse basketbalvelden, hadden we vroeger een team waarin spelers schitterden als Michael “Air” Jordan. Ongetwijfeld zal er géén enkel basketbal shirtje meer zó goed verkopen als die van Michael Jordan. Hij heeft basketbal misschien wel in zijn eentje de publiciteit gegeven die het vandaag de dag heeft. Michael Jordan is misschien wel de énige speler in de geschiedenis van de NBA die basketbal gespeeld heeft, de rest doet maar alsof …
16

17. Hard Rock was op zijn hoogtij dagen
Hard Rock was in de jaren negentig misschien nog wel stoerder dan ooit te voren. Bands als Guns ’n Roses, Metallica, Aerosmith, Bon Jovi, AC/DC en natuurlijk van Halen domineerden de hitlijsten en waren nog op top van hun kunnen. Het grote succes kwam in de vroege jaren negentig in Amerika en in een iets later stadium (zoals altijd) waaide het ook over richting Europa. Andere muziekstijlen verloren even de aansluiting en alle andere stijlen dan rock waren impopulair. Het werd amper nog gedraaid op de radio en het was rock dat de klok sloeg. Inmiddels is het moeilijk om nog écht goede rock op de mainstream radio te vinden.
17

18. The X-Files lag mijlenver voor op de rest
The X-Files was een van ’s werelds meest populaire TV shows van de jaren negentig. Het lag mijlenver voor op de concurrentie en lag vér voor op zijn tijd. Het was zowel qua verhaallijn alsmede qua special-effects en acteerwerk een briljante show in vergelijking tot de rest waardoor de concurrentie eigenlijk nagenoeg geen kans had. Misschien was The X-files wel een pionier uit de jaren negentig op gebied van televisieseries. Het bleek namelijk niet enkel een “goede show” uit de nineties te zijn, het bleek een voorloper op fantastische shows als “Breaking Bad, The Sopranos, Prison Break en Dexter” te zijn.
18

19. De allereerste Gameboy
Ver voordat iPads, PS4’s, en Xbox’es populair waren hadden we vroeger een Ninentendo Gameboy. Het bleek een uitvinding die zijn weerga niet kende en spoedig had de gehele jeugd een “zakcomputer” waarop men spelletjes kon spelen. Super Mario en Tetris waren in deze tijd populairder dan ooit en onze Italiaanse Pizzabakker kreeg later een exclusief contract met Nintendo. Het maakte de Japanse gamefabrikant tot een zéér gewild merk en Super Mario leeft nog altijd in onze harten voort. De games met de twee Italiaanse broers van tegenwoordig kunnen niet tippen aan de Mario spellen van de nineties.
19

20. Toen popsterren nog échte popsterren bleken te zijn.
Nu we tegenwoordig met “sterren” als Justin Bieber en uiteraard Miley Cyrus zitten opgescheept denken we met weemoed terug aan de jaren negentig. In de nineties hadden we namelijk nog echte popsterren zoals een fantastische Michael Jackson, Madonna, Celine Dion en Cher. Ook hadden we natuurlijk boy en girlbands zoals The Back Street Boys en The Spice Girls. Néé, niets tegen Lady Gaga, Rihanna of Beyoncé maar de sterren uit de nineties waren gewoon vele malen beter.
20

21. Back in time: videobanden
Vroeger, nog voordat we films konden streamen, ze konden afspelen op DVD of beschikten over intelligente smart tv’s hadden we de beschikking over videobanden. Terugspoelen nadat je een film had afgespeeld, zo niet, dan baalde je een keer later indien je de film nogmaals wilde kijken dat je éérst helemaal moest terug spoelen. Dat waren de tijden dat film kijken nog een klassieke uitstraling had.
21

22. Raves
Wat ooit begon als Techno in Detroit, werd een wereldwijde hit in de vroegere jaren van hardcore. Rave ontstond en werd vervolgens gemixxed tot o.a. happy hardcore. De feesten waren populairder dan ooit en de jeugd uit de jaren negentig zullen ongetwijfeld genoeg pillen naar binnen hebben gewerkt dankzij deze muziekstijl. Het bleek een gouden combinatie, de jeugd en de toenmalige rave.
22

23.MTV, toen het nog een écht muziekkanaal was.
Wie tegenwoordig naar MTV zapt op de huidige TV zal al gauw merken dat er van de muziekzender van weleer weinig meer over is. De muziekzender is namelijk over gestapt op het neerzetten van tienerdocumentaires en domweg een pulpzender geworden met een ontzettend laag niveau waarmee ze onze hedendaagse jeugd eigenlijk simpelweg gezegd “verzieken”. Nee we missen het MTV van vroeger, toen MTV nog serieus kon zeggen dat ze een “Music Teve Vision” waren.
23

24. Inbellen voor een internetconnectie
Inbellen voor een internet connectie. Weet je nog dat we vroeger nog maar een half uurtje op internet mochten omdat het anders véél te duur werd? Dat waren de tijden dat internet net zijn intrede maakte in ons dagelijks leven. De nineties kids will know, zij stonden nog aan de basis van dit schitterende principe. Kids these days, will never know… Zij kunnen dit zichzelf écht niet meer voorstellen met hun dagelijkse gewhat’sapp.
24

25. Cassette spelers en cassette bandjes
Nog vóór dat de CD en de Discman zijn intrede maakten beschikten we over een systeem dat men cassettebandjes noemden. Nu ik hierover aan het schrijven ben voel ik mijzelf met mijn slechts drieëntwintig jaar oud een behoorlijk “oude l*l” aangezien ik merk dat nu ik dit typ de hedendaagse jeugd mij ongetwijfeld al niet meer volgt, maar wat een fantastische uitvinding was dit zeg. En mensen, herinneren wij nog het allereerste “muziek-piraterij” door met cassettebandjes rechtstreeks op te nemen van de radio?
25

Reageer op artikel:
Vijfentwintig gemiste items uit de nineties
Sluiten