Pranks 16 jul 2017 Redacteur

Voor de volksgezondheid is het beter als pakjes sigaretten voortaan 23 euro kosten

Als de accijns op sigaretten met 5 procent per jaar omhoog gaat, zal het aantal rokers halveren en het de samenleving jaarlijks 1,7 miljard opleveren.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Deze onderzoekers hebben doorgerekend wat antirookmaatregelen opleveren en kosten.

Als het beleid ongewijzigd blijft zal het aantal rokende Nederlanders (nu zo’n 3,9 miljoen) nauwelijks dalen. Dan rookt in 2050 nog steeds 1 op de 6 Nederlanders. En zullen de zorgkosten met 2,5 miljard toenemen.

Het ideale scenario is een combinatie van belastingen en ontmoedigingsmaatregelen. Als de tabakstaks jaarlijks met 5 procent stijgt, zal het aantal rokers met 7,7 procent verminderen. Minder ziekten en een hogere arbeidsproductiviteit leveren de samenleving ook nog eens 1,7 miljard euro per jaar op.

Ook zou een pakje in 2050 daardoor zo’n 23 euro kosten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Voor de volksgezondheid is het beter als pakjes sigaretten voortaan 23 euro kosten
Sluiten