Pranks 13 mrt 2018 Redacteur

Wetenschap beweert dat pizza je productiviteit op werk verhoogt

Volgens een studie uit een boek van psycholoog Dan Ariely, Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations, kan pizza de sleutel zijn tot het verhogen van de productiviteit op de werkplek.

In de studie nam Ariely een aantal medewerkers die computerchips assembleerden in een technologiebedrijf in Israël en testte ze om te zien welke van de verschillende prikkels hen harder liet werken.

Aan het begin van de week ontving elke deelnemer een van de drie teksten: één veelbelovende pizza, één een bonus in contanten voor het equivalent van £ 20 ($ 27) en één die zegt dat ze een zeldzaam compliment van de baas krijgen via sms als ze doelwitten van elke dag raken. Sommige werknemers kregen ook geen bericht, zodat ze als controlegroep voor algemene productiviteitsniveaus konden fungeren.

Na de eerste dag kwam pizza als beste motivator uit de bus en verhoogde de productiviteit met 6,7 procent ten opzichte van de controlegroep. Degenen die een compliment van de baas ontvingen, verbeterden hun productiviteit met 6,6 procent, dus niet ver weg. Pizza en vleierij, wie had dat gedacht?

Enigszins verrassend, de slechtste motivator in het experiment was de contante bonus – verhoging van de productiviteit met slechts 4,9 procent.

Naarmate de week vorderde, haalden de complimenten uiteindelijk de vruchten van de pizza, maar de New York Times merkt op dat Ariely geloofde dat pizza het eerst zou zijn gekomen, als ze met zijn oorspronkelijke plan waren gegaan om de pizza thuis bij de werknemers af te leveren.

“Op deze manier […] zouden we ze niet alleen een geschenk geven, maar we zouden ze ook helden maken in de ogen van hun familie,” legde Ariely uit in het boek.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Wetenschap beweert dat pizza je productiviteit op werk verhoogt
Sluiten