Nieuws 6 aug 2018 HFMN

Whatsappje van KLM? Pas op: het is een scam!

KLM deelt gratis vliegtickets uit via Whatsapp! Supertof van de maatschappij, alleen hebben ze er zelf vrij weinig mee te maken. Oh ja! Het is trouwens ook gewoon een keiharde scam.

KLM scam op Whatsapp

‘Wanneer je dit bericht verstuurt naar vijftien vrienden, ontvang je de twee gratis tickets’, dat is de opdracht die je krijgt van KLM op Whatsapp. Er gaat een kettingbrief rond waarin staat dat je twee gratis vliegtickets gewonnen hebt. Het doel van deze digitale brief is om zoveel mogelijk privégegevens te bemachtigen. Deze kunnen dan weer verkocht worden aan andere partijen of je kan doodgesmeten worden met een flinke dosis reclame.

De link van het berichtje lijkt bijzonder veel op de officiële website van KLM, maar dat is het alles behalve. Je moet het bericht doorsturen naar 15 vrienden en vervolgens je gegevens achterlaten voor de gratis tickets. Drie keer raden wat jij never nooit gaat krijgen. Juist, je tickets. Maar het bedrijf dat hierachter zit heeft toch echt mooi je gegevens en die verkopen ze door voor dikke centen. Niet op reageren dus.

Wat te doen?

Enthousiast geworden van de “gratis tickets” en je toch aangemeld? Dan is het nog te fixen. De scam zorgt er namelijk niet voor dat je gehackt bent, maar dat je simpelweg heel veel reclame krijgt van 24 verschillende bedrijven. Je moet je afmelden voor alle mails die je krijgt en laten weten dat je uit het systeem gehaald wil worden. In principe ben je er dan vanaf. Maar je gegevens liggen nog steeds bij de oplichters. Dus het is gewoon beter om dit bericht keihard te negeren!

Reageer op artikel:
Whatsappje van KLM? Pas op: het is een scam!
Sluiten