Pranks 19 mei 2017 Redacteur

Het is eindelijk wetenschappelijk bewezen! Linkshandigen zijn beter en slimmer!

1. Er bestaat zoiets als een linkshandigendag. Dit jaar valt die op zondag 13 augustus. Dan weet je dat

2. Vroeger werd linkshandigheid geassocieerd met boosaardigheid, hekserij, zwarte missen en de duivel.

3. Het is onzin dat linkshandigen slimmer en creatiever zijn. Ja, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Bill Gates, Barack Obama, Angelina Jolie, Julia Roberts, Kurt Cobain, Charlie Chaplin en Paul McCartney zijn linkshandig. Maar er zijn nog wel meer celebrities die rechtshandig zijn.

4. Neuropsycholoog Vingerhoets zegt het volgende: “Onder de MRI-scanner, een toestel dat de hersenactiviteit in beeld brengt, valt op dat de verdeling van functies over de hersenhelften bij linkshandigen minder sterk is dan bij rechtshandigen. Het taal- en motorische gebied zitten bij rechtshandigen vooral links, bij linkshandigen zijn ze meer verdeeld over de twee helften. Bij het begrijpen van taal ‘switchen’ ze dus vaker.”

5. Ze vervolgt als het gaat om het verhaal dat linkshandigen meer ongeluk hebben: “Het klopt dat linkshandigen meer ‘accidentjes’ hebben. Ze zullen zich makkelijker verwonden aan bepaald gereedschap en bepaalde apparaten, van kantoormateriaal tot decoupeerzagen. Maar dat dit alles ook invloed zou hebben op hun levensverwachting, is een fabeltje. Bij volwassenen van 40 bepalen zo’n twintig factoren of ze al dan niet vroeger sterven. Linkshandigheid staat niét in dat lijstje.”

6. Over het verhaal dat linkshandigheid erfelijk is: “Als beide ouders linkshandig zijn, dan hebben ze een grotere kans op linkshandige kinderen. Ook als slechts één ouder linkshandig is, wordt de kans groter. Maar een eenduidig gen dat bepaalt of je links- of rechtshandig zult worden, is tot nu nog niet ontdekt. Zelfs eeneiige tweelingen die voor 100% dezelfde genen hebben, hebben niet noodzakelijk dezelfde voorkeur voor links of rechts. Er spelen duidelijk meer factoren dan alleen maar erfelijke.”

7. Als linkshandigen echt in één domein uitblinken, is het in sporten zoals tennis, schermen en boksen. Vooral in tennis slaan of sloegen heel wat topspelers links: John McEnroe, Jimmy Connors, Martina Navratilova, Monica Seles en Rafael Nadal, om de bekendste te noemen. Matthieu Lenoir: “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen. Maar bij sporten waarbij tactisch inzicht en verrassing belangrijker zijn dan fysieke kracht, hebben ze een voetje voor.”

8. Ook tussen de lakens zouden linkshandigen anderen het nakijken geven. In een enquête bij 10.000 Amerikanen, uitgevoerd door een fabrikant van erotisch speelgoed, liet 86% van de linkshandigen weten ‘zeer tevreden’ te zijn over hun seksleven. Een gigantisch verschil met rechtshandigen, van wie er maar een luttele 15 op 100 in bed volledig aan hun trekken kwamen.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
Het is eindelijk wetenschappelijk bewezen! Linkshandigen zijn beter en slimmer!
Sluiten