In Zweden hebben mannen veel langer zwangerschapsverlof: iets voor Nederland?

Redacteur 3 apr 2017 Pranks

Het zou de mooiste tijd van je leven moeten worden; je bent net ouders geworden van een prachtig kindje en leeft op een roze wolk. Helaas moet papa bijna direct weer aan het werk en staat de nieuwbakken moeder alleen voor de zorg van hun pasgeboren kindje.

Tegenwoordig kan een vader na de geboorte van zijn kindje eigenlijk maar vijf dagen met hem of haar doorbrengen; een vader heeft recht op twee dagen betaald vaderschapsverlof en drie dagen onbetaald ouderschapsverlof. Best weinig, aangezien ook vaders natuurlijk graag tijd door willen brengen met hun vrouw en baby. Veel te weinig, vindt ook sociologe Ignace Glorieux: “Het huidige systeem drukt de vader in een tweederangsrol. Beter is het om bijvoorbeeld de moeder 6 maanden thuis te laten blijven en daarna de vader 6 maanden. Zo kan de moeder zich weer integreren op de arbeidsmarkt, terwijl de vader een band met zijn kind kan opbouwen.”

verlof

Maar wat vinden de politieke partijen er eigenlijk van? De VVD zegt niets over vaderschapsverlof in het verkiezingsprogramma. Het CDA pleit voor drie maanden vaderschapsverlof en de SP ook maar dan wel in overleg met sociale partners. D66 stemt ook voor drie maanden verlof, maar dan wel tegen 70% van het loon. GroenLinks wil vier weken vaderschapsverlof en later nog twee maanden betaald verlof.

In Zweden is men al veel verder qua gelijkheid tussen mannen en vrouwen; daar krijgen vaders drie maanden vaderschapsverlof en tien maanden ouderschapsverlof dat ze vrij mogen verdelen. Ook krijgen ze in al die maanden nog 80% van hun inkomen. Kersverse vaders zijn het wel met dit Zweedse beleid eens: “Je wilt toch tijd met je kind doorbrengen, het is erg jammer als je niet meer bij je vrouw en kind kunt zijn.” Wat vind jij van dit Zweedse beleid?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste Prankster Video’s? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal door op de rode knop hieronder te klikken.

Reageer op artikel:
In Zweden hebben mannen veel langer zwangerschapsverlof: iets voor Nederland?
Sluiten